در آخرین روز نشست بررسی بودجه ۱۴۰۰ چه گذشت؟
نمایندگان مجلس در بیست و چهار جلسه متوالی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ را بررسی و در آخرین روز تکلیف منابع هدفمندی یارانه ها را مشخص کردند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی پایگاه خبری تحلیلی مردم ایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی مجلس شورای اسلامی، بیست و دومین نشست بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ ساعت ۸ و ۲ دقیقه صبح روز شنبه با حضور ۱۹۸ نفر از نمایندگان آغاز شد، در اولین گام نمایندگان در نشست امروز بند (و) تبصره(۲) که از کمیسیون تلفیق به صحن علنی بازگردانده شده است را بررسی کردند. در این میان بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت کشور ساعت ۹ و ۸ دقیقه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حاضر و پس از یک ساعت این نشست را ترک کرد.
بخش هزینهای بند (و) تبصره (۲) لایحه بودجه سال آینده به همراه اصلاحات و الحاقات آن پس از حدود ۳ ساعت نیم بحث و بررسی به رای گذاشته شد و با ۲۰۸ رای موافق، ۱۳ رای مخالف و ۶ رای ممتنع از مجموع ۲۳۵ نماینده حاضر در نشست تصویب شد، بر اساس بند مذکور دولت ملزم به تسویه بدهی خود به تامین اجتماعی، متناسب سازی حقوق بازنشستگان لشگری و کشوری و رتبه بندی معلمان در سال آینده شد.
پیشنهادات اصلاحی مصوب نمایندگان مردم در خانه ملت در جریان بررسی بند (و) تبصره (۲) لایحه بودجه سال ۱۴۰۰در خصوص اعمال مدارک تحصیلی معلمان، پرداخت مطالبات معلمان مامور به مدارس خارج از کشور و تامین حداقل مسکن، معیشت و بیمه زنان معسر یا زنانی که از حمایت خانواده، ارث مکفی و شغل مناسب محروم هستند بود. بر اساس جزء الحاقی بند مذکور برخی از مشاغل نیزشامل معافیت مالیاتی شدند.
نمایندگان مجلس در آخرین دقایق نشست نوبت صبح با الحاق یک جزء به بند (و) تبصره (۲) ماده واحده لایحه بودجه دولت را مکلف به حمایت بیمه ای قالیبافان، رانندگان صیادان، خادمان مساجد، نویسندگان و … کردند.
صحن علنی مجلس به منظور بررسی بندها و تبصرههای ارجاعی به کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ راس ساعت ۱۲ و ۲ دقیقه به پایان رسید تا پس از تنفسی ۲ ساعته کار خود را مجددا آغاز کنند.
در آغاز نشست نوبت بعد از ظهر مجلس، سیدناصر موسوی لارگانی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی اعلام وصول ۳ سوال ملی از وزرای دولت دوازدهم را قرائت کرد؛ سوال ملی محمدحسین فرهنگی نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره علت عدم اقدام وزارت ارتباطات در ارتباط با حل مشکل ارتباطی واحدهای تولیدی و شهرک ها و نواحی صنعتی در سال جهش تولید از جمله سوال اعلام وصول شده در جلسه امروز بود.
با توجه به اینکه سکونتگاههای غیررسمی از جمله پیامدها و ویژگیهای بارز شهرنشینی معاصر بوده و بازسازی و احیای آن یکی از ضرورت های انکارناپذیر کشورهای درحال توسعه است بهارستاننشینها با تصویب بند (ب) تبصره (۸) این لایحه با تخصیص ۳ هزار میلیارد به احیای سکونتگاه های غیررسمی، بافت های فرسوده و تکمیل مدارس موافقت کردند.
قانونگذاران مجلس با در نظر گرفتن الزامات کنترل فضای مجازی و نحوه تولید محتوا در این فضا که از دغدغههای جدی خانواده های بشمار میرود با تصویب بند (ی) تبصره (۶) لایحه بودجه ۱۴۰۰ ضمن تکلیف دولت به حمایت از تولید محتوا در فضای مجازی، یک هزار میلیارد ریال از درآمدهای اپراتورهای مخابراتی را صرف کودکان کار کردند.
در جریان بررسی تبصره جنجالی (۱۲) لایحه بودجه ۱۴۰۰ در خصوص افزایش حقوقها، بهارستان نشینان مواضع متفاوتی نسبت به این موضوع داشتند. برخی از آنها معتقد بودند جلوگیری از افزایش حقوقها به تناسب ۲۵ درصد و بر اساس شایستگی افراد به جریان نخبگانی کشور آسیب رسانده و بسترهای فرار مغزها و خروج نخبگان از کشور را فراهم میکند، اما برخی از نمایندگان معتقد بودند بیعدالتی درپرداخت حقوقها شکاف طبقاتی را افزایش داده که این موضوع عین بی عدالتی در کشور اسلامی است. چرا که در حال حاضر فاصله حداکثر حقوق و حداقل حقوق بیش ۱۵ برابر است در حالی که این مقدار در کشورهای توسعه یافته بسیار پایینتر بوده و حقوق مدیران دولتی تنها ۱۰ درصد از دریافتی کارمندان بیشتر است.
اما اقدام بعدی و البته ویژه مجلس برای رفع تبعیض در پرداخت حقوق کارمندان موافقت با جزء یک بند (الف) تبصره ۱۲ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۰ بود که بر اساس آن؛ ساز و کار افزایش حقوق کارکنان دستگاه های اجرایی همچون نیروهای مسلح، کارکنان کشوری و لشگری، اعضای هیات علمی دانشگاه ها و سازمان انرژی اتمی، همچنین افزایش حقوق بازنشستگان مشخص میشود.
وکلای ملت همچنین با تصویب ردیف های ۵ و ۷ ، جزءالحاقی بند (الف) و بند (هـ) تبصره(۱۲) با افزایش ۷ برابر حداقل حقوق و مزایای شاغلین به عنوان سقف تعیین شده برای پاداش پایان خدمت کارکنان دستگاه های اجرایی موافقت کردند.
بهارستان نشینان در مجلس با الحاق یک بند به تبصره (۱۲) ماده واحده لایحه بودجه دولت را مکلف به تامین نیروی انسانی دستگاه های دولتی شهرستان های تازه تاسیس کردند.
در نهایت نشست نوبت دوم امروز مجلس نیز ساعت ۱۸ و ۰۵ دقیقه به پایان رسید تا پس از تنفسی یک ساعته کار خود را مجددا آغاز کنند.
بررسی لایحه بودجه سال۱۴۰۰ در نوبت سوم صحن علنی روز ( شنبه ۱۶ اسفندماه) نیز در دستور کار قرار گرفت و علی نیک زادثمرین ریاست این نشست را برعهده داشت. در ابتدای این جلسه تعدادی از نمایندگان تذکرات شفاهی خود را مطرح کردند.
نمایندگان مردم در خانه ملت با تصویب جزء ۱ تا ۶ بند (الف) تبصره (۱۸) ماده واحده لایحه بودجه دولت را ملزم کردند تا ۳۲ هزار میلیارد تومان از منابع هدفمندی یارانهها به ایجاد و توسعه، تولید، اشتغال و کارآفرینی با اولویت استانهای با نرخ بیکاری بالاتر اختصاص دهد.
در ادامه سومین نوبت از بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در روز ( شنبه ۱۶ اسفندماه) با رای موافق نمایندگان با ردیفهای ۷ و ۸ تبصره ۱۸ ماده واحده لایحه مذکور تصویب شد و کلیه بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظف شدند برای احداث و نوسازی ۴۰۰ هزار واحد مسکن روستایی و شهری در شهرهای کمتر از بیست و پنج هزار نفر جمعیت و هشتصد هزار واحد مسکن شهری ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کنند؛ سهم هرکدام از بانکها توسط بانک مرکزی تعیین میشود.
نمایندگان با رای خود یک بند را به تبصره ۱۸ لایحه بودجه سال آینده الحاق کردند که بر اساس آن یک هزار میلیارد تومان جهت پشتیبانی فنی و پایدارسازی و ضمانت اشتغال محرومان در اختیار سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) قرار میگیرد، سهم کمیته امداد از این اعتبار ۷۰درصد و سازمان بهزیستی ۳۰درصد است.
گفتنی است بر اساس پیشنهاد سیدشمس الدین حسینی و موافقت نمایندگان پیرامون حمایت از مشاغل کوچک و متوسط مشوقهای برای پرداخت اصل و سود تسهیلات بانکی در نظر گرفته شد و بانکها موظف شدند در صورتی که اصل و سود تا سررسید قرارداد تسهیلات اولیه توسط گیرنده تسهیلات به صورت یکباره (دفعتاً واحده) تسویه شود، نسبت به فک رهن، آزادسازی وثایق، خروج از فهرست مشتریان بدحساب و اقدام برای رفع ممنوعالخروجی ذینفعان هر یک از طرفهای درگیر در استفاده از تسهیلات مزبور اقدام کنند.
همچنین با موافقت نمایندگان در خانه ملت یک بند دیگر نیز به تبصره ۱۸ ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در خصوص به روز رسانی تجهیزات کارگاهی دانشگاه های فنی و حرفه ای و سازمان فنی و حرفه ای و هنرستان های آموزش و پرورش اضافه شد.
نمایندگان با الحاق بندی دیگر به تبصره (۱۸) لایحه بودجه سال آینده در در خصوص تکلیف وزارت امور اقتصادی و دارایی در زمینه تهیه لیست جامع، مانع و کاملی از دارایی های نقدی و غیرنقدی و اموال منقول و غیرمنقول دولت و نهادهای حاکمیتی و نهادهای عمومی غیردولتی کشور در خارج از کشور موافقت کردند. این لیست پس از تهیه به مجلس ارئه می شود.
همچنین بر اساس پیشنهاد ارائه شد از سوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی توسط مرتضی آقا تهرانی و موافقت نمایندگان حاضر در صحن علنی مقرر شد تا دستگاهها اجازه داشته باشند یک درصد از بودجه خود را برای سیاست های جمعیتی اختصاص دهند.
در ادامه نشست امروز نمایندگان در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، با احکام هزینهای تبصره (۱۴) موافقت کردند، بر اساس این احکام دولت مجوز پرداخت یارانه هدفمندی و معیشتی را دریافت کرد و نحوه هزینهکرد پرداخت یارانهها نیز مشخص شد.
نمایندگان با الحاق یک جزء به جزء ۲ تبصره ۵ ماده واحده لایحه بودجه سال آینده به عنوان پیشنهاد کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی موافقت کردند که بر اساس آن تا سقف ۶۰ هزار میلیارد ریال از منابع این جزء به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و شرکت های تابعه آن بابت تسویه بدهی ارزی ریالی خود به بانک مرکزی، بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی و همچنین تا سقف ۱۰ هزار میلیارد ریال بابت تسویه بدهی بانکی شرکت های تابعه وابسته به سازمان های نیروهای مسلح اختصاص پیدا میکند.
همچنین با موفقت نمایندگان و بر اساس پیشنهاد کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی مقرر شد به ازای دریافت ۴۰ هزار تومان از هر هکتار زمین کشاورزی از کشاورزان، طی ۲ سال طرح ملی حد نگار (کاداستر) اجرایی شود. در سال ۹۴ مقرر شده بود که طرح کاداستر طی ۴ سال به اتمام برسد اما تا کنون ۱۰ درصد از اراضی کشاورزی سند دریافت کردهاند با این روند صدور سند برای تمام زمینهای کشاورزی به ۳۰ سال زمان نیاز دارد.
بر اساس پیشنهاد کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی یک بند به تبصره ۱۶ ماده واحده لایحه بودجه الحتق شد که بر اساس بانک جمهوری اسلامی ایران مکلف است از طریق بانکهای عامل مبلغ ۳ هزار میلیارد ریال از محل سپردههای پسانداز و جاری قرضالحسنه نظام بانکی جهت اشتغال زندانیان حین حبس و پس از آزادی با معرفی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور در قالب تسهیلات قرضالحسنه با بازپرداخت ۷ ساله به زندانیان آزاد شده و یا سرمایهگذاران و کارفرمایان طرحهای اشتغال زندانیان اختصاص دهد.
در جریان ارائه پیشنهاد کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید در صحن علنی، بین احمد امیرآبادی فراهانی و سید شمسالدین حسینی گفتوگوی چالشی رخ داد که بعد از دقایقی و تصویب پبشنهاد مطرح شده رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید با حضور در جایگاه هیات رئیسه از محمدباقر قالیباف و امیرآبادی فراهانی دلجویی کرد. این اقدام با تشویق نمایندگان همراه شد.
حبیب اله دهمرده پیشنهادی را به منظور الحاق بندی به ماده واحده لایحه بودجه سال آینده در زمینه تکلیف دولت در سال ۱۴۰۰ برای تصویب، استمرار و افزایش حقابه ایران از رودخانه هیرمند؛ اقدام سیاسی، اقتصادی و عمرانی لازم را در چارچوب اعتبارات مصوب ارائه کرد که موافقت نمایندگان حاضر در نشست را به همراه داشت.
بر اساس پیشنهاد محسن زنگنه نمایندگان خانه ملت ۲۰ درصد از ۳۶۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده برای ساخت مسکن شهری و روستایی را به خانواده های دارای سه فرزند اختصاص دادند.
نمایندگان پس از ۲۴ نشست علنی ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ را تصویب کردند تا دخل و خرج دولت در سال آینده مشخص باشد.
در ادامه رئیس مجلس شورای اسلامی پس از تصویب ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ اعلام کرد که بودجه سال اینده با رویکرد محرومیت زدایی، سلامت، اشتغال و تولید، انضباط، شفافیت و عدالت تا جایی که برای مجلس مقدور بود، به تصویب رسید. همچنین در بحث کالاهای اساسی، نهادههای کشاورزی و دامی، بهداشت و سلامت با ارز ۴۲۰۰ تومانی مصوباتی ایجاد شد که ان شاء الله با کنترل و نظارت بیشتر کارها در این حوزه پیش برود.
رئیس مجلس شورای اسلامی زنگ پایان بیست و چهارمین و آخرین نشست بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ را راس ساعت ۲۲ و ۱۶ به صدا درآورد . جلسه بعدی مجلس شورای اسلامی ساعت ۷ و ۴۵ دقیقه 24 اسفندماه می شود.